interview on
SARAJEVO UNLIMITED

Deborah Rozman će na Sarajevo Unlimitedu govoriti na temu: “Inteligencija srca u biznisu i inovacijama”

DEBORAH ROZMAN

Predsjednica i osnivačica Instituta za srce u Kaliforniji

Namik Hrle će na Sarajevo Unlimited-u govoriti na temu: “Umjetna inteligencija kao osnova digitalne transformacije poslovanja”

NAMIK HRLE

Direktor razvoja i šef odjela tehnologija i umjetne inteligencije u IBM-u.

Francesco Cracolici će na Sarajevo Unlimited-u govoriti na temu : “Svi prljavi trikovi za uspješno kreiranje kompanije koje vam niko ranije nije rekao”

FRANCESCO CRACOLICI

Generalni direktor Nomadic Minds

Hartmut Wimmer će na Sarajevo Unlimited-u govoriti na temu: „Turizam u Novom dobu-Vodič za digitalne posjetioce”

HARTMUT WIMMER

Hartmut Wimmer je osnivač Njemačke kompanije Outdooractive

Martin Mössler će na Sarajevo Unlimited-u govoriti na temu : “Korištenje svemirske tehnologije u komercijalne svrhe”

MARTIN MöSSLER

Generalni direktor Naučnog parka u Gracu

SU / INTERVIEW

Cracolici: Za uspjeh start-upa potrebna strategija

SARAJEVO, 21. oktobra (FENA) - Silicijska dolina je dom za 85 posto od 1.000 najvećih i najprofitabilnijih start-upa na svijetu, srednja i istočna Evropa ugostila ih je pet posto, dok ih na području Balkana nema, ali to ne znači da su ljudi u Silikonskoj dolini pametniji ili obrazovaniji od onih na zapadnom Balkanu ili u Bosni i Hercegovini, jednostavno su na boljem mjestu za start-upe.

Kazao je to u razgovoru za Fenu generalni direktor "Nomadic Minds" Francesco Cracolici koji će biti jedan od pet govornika na ovogodišnjem "Sarajevo Unlimited" forumu kojeg organizira poduzetnički, inovacijski i kreativni centar Networks INT u Sarajevu 5. i 6. novembra.

"Sarajevo Unlimited" prvi je regionalni forum inovacija, poduzetništva i tehnologije, nastao je kao rezultat aktivnosti prvih godinu dana rada poduzetničkog, inovacijskog i edukacionog centra Networks u Sarajevu.

Generalni direktor "Nomadic Minds", kompanije koja razvija i povezuje najveći ekosistem start-upa pomažući im da rastu i razvijaju predstavljajući ih najvećim investitorima, na "Sarajevo Unlimitedu" govorit će o temi "Svi trikovi za uspješno kreiranje kompanije koje vam niko ranije nije rekao".

"Nomadic Minds" je najveća svjetska mreža Silikonske doline koja kolektivno zarađuje četiri biliona dolara i generiranih 20 biliona dolara u vrijednostima kompanija, a usko sarađuje s Bijelom kućom, kraljem Maroka, kraljem Jordana, Vladom Paragvaja i mnogim drugim.

Francesco Cracolici napominje da je u Silikonskoj dolini lako upoznati investitore, dok u BiH nije, lako je pronaći globalne partnere ili klijente koji mogu distribuirati ili kupiti proizvod, dok u BiH nije te je lako naučiti sve o svijetu start-upa i pronaći uspješnog mentora, dok u BiH to nije slučaj.

- Stvorili smo program koji povezuje najbolje start-upe iz cijelog svijeta i omogućavamo im pristup najboljoj svjetskoj mreži klijenata/investitora/mentora - pojasnio je Cracolici.

Do sada su pomogli više od 1.200 start-upa iz 65 zemalja. Jedan od dva start-upa zahvaljujući njima sklopili su ugovor s globalnim klijentom, a jedan od četiri prikupio je sredstva od investitora u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde dolara.

- Ovaj rekord pozicionira Nomadic Minds US Market Access (naziv programa) kao jedan od tri najbolja svjetska programa - naglasio je Cracolici.

Cracolicijeva kompanija kojom rukovodi bira tehnološke start-upe i pomažu ima da postanu velike kompanije. To znači da biraju najbolje start-upe te ih, kroz njihov korak po korak program, povezuju s nekim od najboljih mentora, klijenata i investitora na svijetu.

- Naši mentori stvorili su firme u vrijednosti višoj od 20 milijardi dolara koji rade za Bijelu kuću, Ujedinjene Arapske Emirate, kralja Jordana, kralja Maroka i druge. Zahvaljujući mentorskoj podršci, naši su start-upi sklopili ponude vrijedne više od 500 miliona dolara, prikupili 1,4 milijarde dolara i stekli 1,1 milijardu prihoda - pojasnio je.

Zahvaljujući takvim rezultatima, procjenjuju da su stvorili više od 200.000 novih radnih mjesta, što je više od Googlea i Facebooka zajedno.

- Imali smo nevjerojatne priče o uspjehu. Neke naše kompanije vrijede stotine miliona, jedna od njih ovog mjeseca prodata je za 120 miliona dolara. Pomogli smo im, ali bili su sjajni i bez nas - kaže Cracolici.

Postignuće na koje je najponosniji je kad vidi osnivače startupa koji, nakon razgovora sa stručnjacima i učenja najboljih praksi, mogu svoju firmu potpuno preokrenuti i napraviti nevjerovatnu mašinu za stvaranje profita koji zapošljava nove ljude i pomaže ekonomiji.

Budući da će Cracolici na "Sarajevo Unlimitedu" govoriti o temi "Svi trikovi za uspješno kreiranje kompanije koje vam niko ranije nije rekao", u razgovoru za Fenu on napominje da u ovom brzom vremenu u kojem je sve digitalno, izgradnja pobjedničkog proizvoda postaje sve lakša i lakša.

- Postoji jedna specifična greška koju čini 99 posto propalih start-upa o čemu ću više govoriti tokom prezentacije, a to je činjenica da nije najbolji proizvod onaj koji pobjeđuje, već je za uspjeh potrebna najbolja strategija za zadržavanje klijenta - kazao je.

Proizvod je samo jedan segment uspjeha, dodaje, ali je daleko od toga da bude jedini odgovoran budući da je, ocjenjuje Cracolici, proces prodaje i marketinga vrlo važan segment uspjeha.

- Svijet je prepun nevjerojatnih proizvoda koje niko ne kupuje te firme propadaju. Ono što bi svaki pokretač kompanije trebao učiniti je usmjeriti 100 posto svog napora na razvoj procesa prodaje koji vam omogućuje da vam prihodi rastu. To je prava tajna koja bi mogla promijeniti budućnost većine start-upa - zaključio je u razgovoru za Fenu generalni direktor "Nomadic Minds" Francesco Cracolici.

Kroz prethodne godine forum "Sarajevo Unlimited" okupio je 10.156 učesnika, prezentirano je 220 start-upa koji su iznijeli brilijantne ideje investitorima i publici u regionu i svijetu, gostovala su 252 govornika koji su podijelili inspirativno iskustvo u polju inovacija i poduzetništva.

Također, Forum je ugostio 14 ključnih govornika iz kompanija Google, Deutsche Telecom, BBC, Alibaba, Viber i Huawei, a prisustvovalo mu je 480 stranih delegacija, predstavnika državnih institucija, predstavnika univerziteta, korporacija, banaka, osiguravajućih kuća, tehnoloških parkova i kreativnih hubova.

Ovogodišnji "Sarajevo Unlimited" podržali su: BH Telecom, MIBO komunikacije, NLB Banka, Naučni park iz Graza, ESP BH doo, Vijeće stranih investicija (FIC), Njemačka razvojna agencija-GIZ i mnogi drugi.

 

(FENA)

SPEAKERS

Meet our speakers:

In addition to the great speakers of the Fifth Forum of Innovation, Technology and Entrepreneurship - Sarajevo Unlimited 2020, you will also have the opportunity to attend the panels of the Digital Factory, a new approach to support startups, as well as a gaming competition for the first time in Sarajevo.

1

DIGITAL FABRICATION - 3D technologies

~

Digital fabrication / manufacturing technologies - are a new threshold for industry, and apparently for human civilization as a whole. Listen to what our speakers have to say on the subject.

2

START UPS AND INVESTORS

~

How do you attract investors when you have a great idea? This year's Sarajevo Unlimited gives an opportunity to startups from the Region to get closer and connect with the largest investors in the world.

3

BUSINESS ADAPTABILITY DURING Covid-19

~

Listen to what our speakers from the world of business and entrepreneurship have to say on the panels of this year's Sarajevo Unlimited. How they faced the greatest crisis of the modern age.

Contact

Feel free to contact us

If you have any questions related to this year's theme of Adaptability in the New Age or a proposal for cooperation, send us an e-mail and we will be happy to contact you.